Plafondtilliften zijn ideaal voor transfers

Geen fysieke belasting en meer tijd voor zorg!

Dagelijks worden er miljoenen transfers gemaakt in zorginstellingen (verpleeghuis, gehandicaptenzorg en ziekenhuis) en bij mensen thuis. Waar voorheen de mobiele tillift veel gebruikt werd, wordt tegenwoordig vooral de plafondtillift gebruikt voor deze passieve transfers. De voordelen van de plafondtilliften:

 • Vier minuten per transfer sneller;
 • De cliënt voelt zich veiliger;
 • Minder ruimte nodig;
 • Minder fysieke belasting;
 • Lagere exploitatiekosten;
 • En daardoor: meer tijd voor zorg!

Met een plafondtillift kunnen cliënten heel eenvoudig verplaatst worden. Naast de standaard verplaatsingen kan de plafondtillift ook gebruikt voor verplaatsingen binnen de grenzen van het bed. De passieve transfers die tot nog toe als meest worden uitgevoerd met de plafondtillift:

 • Van bed naar rolstoel / douchestoel of bad
 • Van rolstoel naar sta-tafel
 • Van rolstoel naar bad of bed
 • Tillen vanaf de grond naar bed of rolstoel
 • Van bed naar douchebrancard of verschonen van het bed

Neem contact op voor meer informatie

Wat zijn de benodigdheden voor een transfer met een plafondtillift?

Om deze transfers uit te voeren met een plafondtillift zijn er een paar onderdelen benodigd.

Hoe gaat een transfer van bed naar rolstoel in zijn werk?

Afhankelijk van het type transfer wordt bepaald welke tilband wordt gebruikt. Wij bespreken graag met u de type tilbanden die er zijn en welke voor uw specifieke situatie het beste zijn.

De tilband wordt aangelegd in bed. Deze wordt met de lussen of de clips bevestigd aan het tiljuk. Er wordt gecheckt of de lussen of clips goed bevestigd zijn en de cliënt kan omhoog getild worden. De plafondtillift tilt de cliënt automatisch van een liggende naar een zittende positie. Voor extra comfort kan ook de hoofdsteun omhoog gezet worden, voordat de transfer gemaakt wordt. De cliënt wordt tot op ooghoogte getild en door de zorgverlener heel eenvoudig en met minimale fysieke belasting verplaatst naar bijvoorbeeld de rolstoel. De zorgverlener laat de cliënt rustig zakken en begeleid hem zodat hij goed achter in de stoel komt te zitten. Afhankelijk van de mobiliteit van de cliënt wordt bekeken of de draagband in de stoel achterblijft. Als de tilband achterblijft in de rolstoel zijn hier speciale tilbanden voor.

De transfer weer terug van rolstoel naar bed lijkt op de transfer van bed naar rolstoel, alleen gaat de cliënt terug naar liggende positie. De cliënt wordt vanuit de stoel weer op ooghoogte getild en boven het bed rustig naar beneden gebracht. De cliënt komt automatisch in liggende positie.

Hoe werkt horizontaal tillen met een plafondtillift?

In situaties waar de cliënt horizontaal verplaatst moet worden kan de plafondtillift perfect ondersteunen. Voor de plafondtillift is een speciaal horizontaal tiljuk ontwikkeld. De tilband die bij dit juk hoort heeft verschillende lussen, zodat de tilband altijd goed ondersteunt, en is leverbaar in een disposable en herbruikbare variant.

De tilband wordt onder de cliënt geplaatst. Als de cliënt niet gedraaid kan worden, kan de band aangebracht worden in combinatie met een glijzeil. Het horizontale juk wordt boven de cliënt geplaatst en de lussen aan het juk bevestigd. Met een “leveler” kan het juk zo ingesteld worden dat de cliënt altijd horizontaal hangt. Door het juk omhoog te brengen wordt de cliënt omhoog getild en kan deze verplaatst worden.

Eenvoudig tillen vanaf de grond met een plafondtillift

Als een cliënt valt kan het fysiek zwaar zijn om hem weer in een zittende positie te krijgen en naar een bed of een rolstoel te tillen. Met de plafondtillift heeft de zorgverlener alle ruimte om de cliënt te tillen en te verplaatsen. Door de cliënt te draaien kan de tilband aangebracht worden en kan hij veilig verplaatst worden met minimale fysieke belasting.